• MEREU LA ÎNĂLȚIME

    Centrul de Perfectionare Vânători de Munte "BUCEGI"

     

     

You are here

Începutul unui nou an de instruire
Miercuri, 22/09/2021

Autor: Cpt. Alda Mircea

Luna septembrie reprezintă o lună încărcată, începutul unui nou an de instruire, pentru militarii din cadrul Centrului de Perfecționare Vânători de Munte ,,Bucegi” și reprezintă un bun prilej de a cunoaște muntele cu toate provocările lui și de a avea parte de toate cele patru anotimpuri pe măsură ce înaintezi spre vârf.
Cu gândul de a descoperi muntele, dimineaţa devreme, în data de 22.09., tinerii absolvenți ai Academiei Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu, aflați la Predeal în calitate de cursanți la ,,Cursul de bază pentru ofițeri de vânători de munte” împreună cu cursanții de la ,,Cursul de inițiere în specialitatea V.M. pentru personalul nou-numit în unități și mari unități de vânători de munte” încep deplasarea către locul obișnuit vânătorului de munte, către inima munţilor, în Masivul Bucegi.
Itinerariile de marș au fost stabilite în funcție de obiective și anume un itinerar de 2 zile pentru tinerii ofițeri, cu un grad de dificultate și diferențe de nivel ridicate pentru dezvoltarea calităților fizice și psihice. Al doilea itinerar a fost planificat pe durata a 3 zile pentru încheierea disciplinei ,,Cunoașterea munților”.
Obiectivul general a constat în fixarea cunoștințelor dobândite pe timpul cursului și perfecționarea deprinderilor practice privind executarea tehnicilor de deplasare, orientare și organizare a traiului în munte.
Obiectivele specifice disciplinei sunt asociate antrenării privind ajustarea formațiilor de marș și a dispozitivelor de luptă în funcție de teren, orientării cu ajutorul hărții și busolei folosind detalii de planimetrie pentru traversarea porțiunilor de teren greu accesibil utilizând tehnicile și procedurile însușite în cadrul instrucției alpine, planificarea etapelor de marș și a staționărilor.
Masivul muntos și vremea cu fluctuații mari de temperatură și precipitații au oferit o adevărată provocare cursanților participanți la marș obligându-i pe aceștia să folosească toate cunoștințele dobîndite în cadrul cursului.
Marșul executat în Masivul Bucegi încheie etapa de vară a ,,Cursului de inițiere în specialitatea V.M. pentru personalul nou-numit în unități și mari unități de vânători de munte” și disciplina ,,Cunoașterea munților” pentru cursanții de la ,,Cursul de bază pentru ofițeri de vânători de munte”. Urmează continuarea pregătirii acestora în etapa de iarnă și executarea deplasărilor în teren muntos-împădurit pe timp de iarnă.
Să le urăm succes!